Samoksella asuneet kuuluisat henkilöt ovat omalta osaltaan suuresti vaikuttaneet saaren suosioon. Itse asiassa suurin osa tunnetuista samoslaisista eli antiikin Kreikan ajanjaksolla.
Pythagoras – Pythagoras, joka oli sekä kuuluisa matemaatikko että filosofi, oli yksi saaren muinaisista julkkiksista. Pythagoras jopa perusti oman koulukunnan ja kaikkia siihen osallistuvia oppilaita kutsuttiin, ja kutsutaan edelleen, pythagoralaisiksi. Kyseisille oppilaille opetetaan matemaattis-filosofisia perusoppeja, jotka Pythagoras itse otti käyttöön. Pythagoraksen teorioihin olemme kaikki tutustuneet ainakin koulunpenkillä mutta harvempi tietää, että mies opetti myös jälleensyntymäoppia eli uskoi vakaasti reinkarnaatioon. Hän myös painotti henkistä ja ruumiillista puhtautta. Pythagoras joutui Samosta hallinneen Polykrateksen mustalle listalle ja pakeni tyrannin vainoa kuuluisaan luolaan, joka tänäänkin houkuttelee tuhansittain vierailijoita.
Aisopos – Aisopos on epäilemättä hänkin maailmankuulu samoslainen. Monet kreikkalaissaaret ovat väittäneet olevansa Aisopoksen kotikontuja, mutta Samoksella on niiden joukossa kärkitila. On olemassa vahvoja todisteita siitä, että Aisopos todellakin asu juuri tällä saarella. Hän oli varakkaan samoslaisen kauppiaan, Xanthuksen, orja. Aisopos piti julkisen puolustuspuheen samoslaisen kansankiihottajan puolesta, ja sen seurauksena Xanthus suostui vapauttamaan Aisopoksen. Myöhemmin Aisopos muutti Ateenaan ja vasta siellä alkoi kertoa erityisen rakastettuja lastentarinoitaan, joista jokaiseen liittyy jokin moraalinen opetus. Aisopoksen eläintarinat lukeutuvat rakastetuimpien satujen joukkoon ja useimmat maailman lapsista ovatkin luultavasti kuulleet ainakin tarinan tai kaksi.
Epikuros – Epikuros oli hänkin tunnettu Samoksella asunut filosofi. Hän näytteli merkittävää roolia maallisen humanismin ja nykyaikaisen tieteen perustamisessa. Tämä maailmankuulu filosofi syntyi vuonna 341 eaa. ja muutti lapsena Samokselle. Hän joutui kuitenkin 18-vuotiaana muuttamaan takaisin Ateenaan osallistuakseen sotilaskoulutukseen. Muutamaa vuotta myöhemmin ateenalaiset karkottivat Epikuroksen, ja hän joutui palaamaan Samoksella asuneen perheensä luokse jälleen kerran. Hän saavutti suurta suosiota ajankohdalle vallankumouksellisten filosofisten teorioidensa ansiosta, jotka esimerkiksi puolustivat naisen asemaa ja vaativat kaikille ihmisille vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Monet hänen opeistaan ovat suosittuja nykymaailmassakin.
Aristarkhos – Aristarkhus on myös esimerkki kuuluisista samoslaisista. Hän eli vuosien 310 ja 230 eaa. välillä ja oli itse asiassa ensimmäinen kreikkalainen astronomi. Juuri Aristarkhos esitteli maailmalle aurinkokeskisen periaatteen ja väitti, että aurinko sijaitsee tuntemamme universumin keskipisteessä. Ajatus ei hänen päivinään saavuttanut suurtakaan suosiota, koska ihmiset uskoivat maapallon olevan universumin keskipiste. Teoriansa ansiosta häntä kutsutaan myös kreikkalaiseksi Kopernikukseksi. Kopernikus puolestaan piti Aristarkhoksen aurinkokeskeistä teoriaa 2 000 vuotta myöhemmin aivan uskottavana ja jatkoi sen kehittämistä.
Herodotus – Vaikkei Herodotus syntynytkään Samoksella, hän kuitenkin asui siellä suurimman osan elämästään. Hänet itse asiassa karkotettiin kotikaupungistaan sen jälkeen, kun hän oli ottanut osaa silloin hallinnutta kuningasta vastaan suoritettuun vallankaappaukseen. Kuten tiedämme, Herodotus matkusti paljon elämässään. Hänen intohimonaan oli matkustella itselleen tuntemattomiin maihin, tutustua niihin ja niiden perinteisiin. Sen jälkeen hän palasi saarelleen ja hämmästytti paikallisia kertomalla heille tarinoitaan ja seikkailuitaan. Myös Herodotuksen keräämät tarinat jäivät historian ja nistä tuli suosittuja kaikilla maailmankolkilla.
Hetkinen, onko Epikurosta siis kiittäminen länsimaisen sivistyksen kolmesta peruspilarista: veljeydestä, vapaudesta ja tasa-arvosta? Itse aina luulin niiden olleen Ranskan vallankumousliikkeen aivoituksia, niin ainakin yleiselle mielipiteelle on opetettu. Olisi kiva, jos koulussa jo kerrottaisiin enemmän Kreikan muinaisista filosofeista ja tiedemiehistä ja heidän opeistaan, muistakin kuin Pythagoraasta, jota monet “kiroavat” matematiikan tunnilla, jolleivät tajua hänen teoreemaansa.