Τα μουσεία μας εξηγούν πώς να βλέπουμε την ιστορία. Είναι οι πραγματικές ιστορίες που δεν μπορούν να βρεθούν στα βιβλία ή να εξιστορηθούν από σπουδαίους αφηγητές. Φυσικά, η Σάμος έχει μουσεία τα οποια είναι ασύγκριτα. Η εξαιρετική ιστορία που έχουν στην κατοχή τους σας συνδέει με την εποχή των θεών. Βρίσκει κανείς τον εαυτό του μεταξύ αυτών των πεποιθήσεων και των παραδόσεων , που είναι ηλικίας χιλιάδων ετών. Περπατώντας στις αίθουσες των Σαμιακών μουσείων μοιάζει σαν έναν περίπατο στη ζωντανή ιστορία. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία, και δεν προσφέρεται μόνο σε εσάς, αλλά και στις μέλλουσες γενιές.
Η Σάμος είναι το σπίτι μερικών παγκόσμιας κλάσης μουσείων που σας οδηγούν στα θαύματα του παρελθόντος της. Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, και σχεδιάζετε να επισκεφτείτε τη Σάμο, δείτε, παρακάτω, τη λίστα με τα 4 καλύτερα μουσεία που θα υπερβούν κάθε προσδοκία σας.
1 – Το αρχαιολογικό μουσείο
Το αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Βαθύ. Εάν μένετε κοντά στο Δημαρχείο ή στο κεντρικό πάρκο της πρωτεύουσας, είναι πολύ κοντά σας, και μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια. Στεγάζεται σε δυο ξεχωριστά κτίρια – το παλιό και το νέο κτίριο. Το παλιό κτίριο, έχει ανεγερθεί το 1912, και είναι γνωστό ως το Πασχάλειον Αρχαιοφυλακείο. Μπορείτε, όντως, να δείτε ένα κομμάτι ιστορίας παρατηρώντας και μόνο το παλιό κτίριο. Χάρη στα κονδύλια που διατέθηκαν από την εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Volkswagen, το 1987 χτίστηκε το νέο κτίριο που σήμερα στεγάζει μια μεγάλη συλλογή αρχαϊκών γλυπτών.
Το μουσείο αυτό έχει πολυάριθμες εκπληκτικές συλλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε αρχαϊκά γλυπτά, κεραμεικά, χάλκινα, και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, ξύλινα, πήλινα ειδώλια και άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, αυτό που κάνει το μουσείο ξεχωριστό είναι ο κολοσικός Κούρος, ένας εμβληματικός πόλος έλξης που αντιπροσωπεύει το πρώτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ. Επίσης, θα συναντήσει κανείς ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα μιας καλυμένης γυναικείας φιγούρας που προσελκύει τους πάντες. Και τα δύο εκθέματα προσελκύουν την προσοχή και τις κάμερες, κυριολεκτικά, όλων των επισκεπτών. Οι άνθρωποι αρέσκονται στο να μιλάνε γι’ αυτά και να κάνουν πληθώρα ερωτήσεων για την ιστορία τους. Επιπλέον, το μουσείο υπερηφανεύεται για το σύνταγμα του Γενέλεω, ένα μαρμάρινο επιτύμβιο, ένα χάλκινο αγαλμάτιο ενός ιππέα και μια ξύλινη γυναικεία μορφή.
2 – Το Βυζαντινό μουσείο
Θέλετε να μάθετε για τη βυζαντινή τέχνη και ιστορία; Τότε ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το Βυζαντινό μουσείο στη Σάμο. Είναι ένα από τα λίγα μουσεία του κόσμου που έχουν κρατήσει ζωντανή τη βυζαντινή ιστορία. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην πόλη της Σάμου και αποτελείται από δυο αίθουσες. Αυτό το μουσείο περιέχει μετα-βυζαντινές εικόνες, οστεοφυλάκια, δισκοπότηρα, άμφια, πατριαρχικά ιερά σκεύη, μολυβδόβουλλα και πολλά άλλα εντυπωσιακά εκθέματα.
Το μουσείο είναι, φυσικά, γεμάτο με εκαντοντάδες ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν τη Βυζαντινή εποχή, αλλά πάντα κάποια καταφέρνουν να ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα ο Ιερός Μανδύας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του 5ου, η ιερά εικόνα του Θεόδωρου Πουλάκη από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, ιερά δισκοπότηρα μοναδικής κατασκευής, και γραπτά του 11ου μ.Χ. αιώνα.
3 – Παλαιοντολογικό μουσείο
Αν βρίσκεστε στη Σάμο, έχετε την ευκαιρία να δείτε το Παλαιοντολογικό της Μουσείο, που προσφέρει θαύματα φυσικής ιστορίας. Βρίσκεται στο χωριό Μυτιληνιοί (12 χλμ από την πόλη της Σάμου), και ιδρύθηκε το 1965. Από τότε, έχει επεκταθεί με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος Ζημάλη και του ευρωπαϊκού προγράμματος “Leader”. Είτε το πιστεύετε είτε όχι το παλαιοντολογικό μουσείο της Σάμου προσελκύει 30000 επισκέπτες τον χρόνο, που αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται η πραγματική του αξία. Τα περισσότερα από τα απολιθώματα σε αυτό το μουσείο εξιστορούν την ιστορία των ζώων που έζησαν στο νησί 8-10 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Μειόκαινο εποχή.
Τα περισσότερα από τα απολιθώματα βρέθηκαν το 1912. Δυστυχώς, κάποια έχουν μεταφερθεί λαθραία στο εξωτερικό και εκτείθενται σε πολλά μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πριν επισκεφτείτε το μουσείο, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι διαθέτει άλλα τέσσερα τμήματα – το ζωολογικό, των πετρωμάτων και ορυγμάτων, της θαλάσσιας ζωής και το βοτανολογικό – που επίσης ρίχνουν φως στην καταπληκτική ιστορία της Σάμου. Αντίθετα με άλλα μουσεία της Σάμου, αυτό έχει τις δικές του ώρες προσέλευσης. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο είναι ανοιχτό από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου Τρίτη με Κυριακή, 09:00-14:00. Τη Δευτέρα είναι κλειστό, και κατά το υπόλοιπο έτος δέχεται μόνο γκρουπ μετά από ειδική συνεννόηση για σκοπούς έρευνας και μελέτης.
4 – Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Πιθανότατα, κανένα άλλο μουσείο στη Σάμο δεν έχει την ποιότητα και το μέγεθος που έχει το μουσείο στο Πυθαγόρειο. Χωρίς αμφιβολία, ξεχωρίζει με την ανωτερότητα των αξιόλογων συλλογών του. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, έχει πάνω από 3000 συλλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν μαρμάρινα αντικείμενα, νομίσματα, μέρη κτισμάτων και ναών, κεραμικά βάζα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που αποκαλύπτουν την πολιτιστική ανάπτυξη της Σάμου. Πέρα από αυτό, όμως, το μουσείο έχει αντικείμενα από διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε το δωμάτια με τις συλλογές από τον 6ο αιώνα π.Χ. και τη Ρωμαϊκή επόχή, που, επίσης, είναι πολύ δημοφιλή.
Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία, δεν μπορείτε να αγνοήσετε το μουσείο στο Πυθαγόρειο. Αν και είναι λιγο μικρότερο από τα άλλα μουσεία του νησιού, η ποιότητά του είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στο παρελθόν, το μουσείο βρισκόταν στο δημαρχείο του Πυθαγορείου, αλλά, το 2010, εγκαινιάστηκε το νέο του κτίριο. Βρίσκεται στο κέντρο του Πυθαγορείου, δίπλα από την αρχαία πόλη. Ένα από τα πιο ωράια πράγματα αυτού του μουσείου είναι ότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταλύματα κοντά του, κάνοντας την επίσκεψή σας πιο ευχάριστη και ξεχωριστή. Κάποιος μπορεί πολύ σωστά να πεί ότι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου είναι τέλεια τοποθετημένο στο κέντρο της κουλτούρας της Σάμου.
Συμπέρασμα
Ευτυχώς, δεν αποτελεί πρόκληση για το πορτοφόλι σας η επίσκεψη στα εξαιρετικά μουσεία της Σάμου, αφού τα εισιτήρια είναι αρκετά οικονομικά και οι φοιτητές έχουν ειδικές τιμές. Επίσης, οι ώρες προσέλευσης είναι 10πμ με 2μμ. Αν επισκέπτεστε τη Σάμο μόνο για να εξερευνήσετε τη συναρπαστική της ιστορία στα πλαίσια μιας μελέτης ή έρευνας, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τις αρχές αυτών των μουσείων, καθώς μπορούν να κάνουν ειδικές συνεννοήσεις ή έστω να σας πληροφορήσουν για τα ωράρια και τους μήνες που δέχονται ερευνητές…Επισκεφτείτε, λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία αυτά τα μουσεία στη Σάμο. Θα ενθουσιάσουν την ψυχή σας που λατρεύει την ιστορία.
Στην πρώτη μου επίσκεψη στη Σάμο έμεινα έκπληκτη απο τα πολλά μουσεία που υπάρχουν σε ένα τόσο μικρό νησί και απο τα πολλά αντικείμενα σε αυτά. Ήξερα βέβαια για την σημασία της Σάμου στην αρχαιότητα, αλλα και πάλι έχουν βρεθεί τόσα μα τόσα πολλά ενδιαφέροντα που ακόμα και σήμερα δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς το υψηλό επίπεδο πολιτισμού που είχαν οι κατοικοί της.